התפתחות המטבח לאורך השנים והפיכתו למרכז הבית

תכנון ועיצוב המטבח בארץ השתנה מהותית מחדר קטן ומישני בבית למרכז הבית.
זאת בשל העובדה, שבני המשפחה נמצאים במטבח חלק גדול משעות היום ליד שולחן האוכל, לא רק כדי לאכול אלא גם כדי לשוחח ולהיפגש.
הילדים מכינים בו לעיתים שיעורי בית וההורים עובדים בו על המצגת שעליהם להציג למחרת בעבודה.
במטבח אוכלים לא רק בני המשפחה, אלא מוזמנים אליו גם אורחים, חברים ובני משפחה.
המומחים אומרים, שהמטבח הישראלי משקף אחד מהערכים המרכזיים של התרבות הישראלית שהוא – המשפחה.
בכתבה זו נספר לכם על התפתחות המטבח בארץ במשך השנים ועל מה צפוי מהמטבחים של העתיד.

 

התפתחות המטבח לאורך השנים

  • בעת העתיקה – ביוון העתיקה, לדוגמה, המטבח היה ממוקם מחוץ לבית, כשרק בבתי עשירים היה המטבח ממוקם בתוך הבית.
    בבתים אלו מיקמו את המטבח סמוך לחדר הרחצה, כדי שהאש במטבח תוכל לחמם מים שישמשו לרחצה.
  • שנות ה-20 של המאה הקודמת – בשנים אלו המטבח היה במבנה פנימי אחיד ובשטח קטן ואיפשר בישול מינימלי בחלל הזה.
  • שנות ה-30 של המאה הקודמת – המטבח היה ממוקם בחלל נפרד ושימש אך ורק להכנת מזון. הנראות שלו הייתה פשוטה ומינימליסטית. בדר”כ הקירות היו צבועים בצבעי שמן, הארונות היו קטנים ומוקמו על פלטפורמות של בטון מעל לרצפות.
  • שנות ה-60 של המאה הקודמת – שנים אלו אופיינו בשיפור איכות החיים בארץ ולכן בשנים אלו הייתה יכולת כלכלית להשקיע בעיצובו של המטבח.

בשנים אלו היה מודרני לצפות את ארונות המטבח בפורמייקה, כשרצפת המטבח הייתה לרוב עשויה מ- PVC .
היה ניתן לראות יותר גוונים וצבעים במטבח שלא היו מקובלים קודם לכן.
בשנים אלו עדיין היווה המטבח חדר צדדי בבית ויעודו היה רק להכנת אוכל ולאכילה.

  • בשנות ה-70 וה-80 – קרה השינוי הגדול הראשון, כשהמטבח השתלב יחד עם הסלון או עם פינת האוכל הפתוחה.
    כמו כן, בשנים אלו שטח דירות המגורים גדל ובעקבות זאת גדל גם שטחו של המטבח בדירה – בערך ל-12 מ”ר.
    העיסוק בבישול ובאפיה החל לצבור תאוצה והיה רצון להציג את המטבח ותוצרתו בפני האורחים.
    זו הייתה תחילתו של המטבח הפתוח. המטבח הפך להיות חלק מרכזי יותר של הבית והעניין בעיצוב מטבח ייחודי גבר.
    הפורמייקה שהייתה מאד מקובלת עד אז פינתה מקומה לעץ, לפורניר ולנירוסטה.
    למטבח נכנסו צבעים דומיננטיים, כגון: כתום, צהוב, ירוק ואדום.
  • שנות ה-90 – מצטיינות בעיצוב המטבח כחלל פונקציונאלי בשילוב עם מראה אסתטי נאה.
    בעיצוב ותכנון המטבח הושם דגש על הוספת אי במרכז המטבח, משטחי בוצ’ר מעץ מלא, משטחי שיש או נירוסטה, עוצבו מדפים פתוחים והארונות עוצבו בגבהים שונים.
    כמו כן, צורפו למטבח מכשירי חשמל נוספים שלא היו קיימים בעבר כמו קולטי אדים או מיקרוגל.
  • שנות ה-2000 – גבולות המטבח הלכו ונטמעו בין החלל שלו ושל הסלון וסגנונות מטבח שונים ומגוונים החלו להיות פופולריים.
    המטבח המשיך להתרחב לסלון ולפינת האוכל ועוצב בדירות החדשות כחלל גדול ומשמעותי בבית, לעומת חדרי המגורים שקטנו.
    בשנים אלו היו מקובלים במיוחד הסגנון הכפרי הטבעי המתבסס על עץ, הסגנון בו הנירוסטה היא הדומיננטית בגווני שחור ולבן וכן סגנון הרטרו שבלט בצבעוניותו.
  • מאז תחילת שנות ה-2000 – בנוסף להיווצרות סגנונות מטבח ספציפיים וחיזוק חלל המטבח “כאופן ספייס”, בולטת גם המגמה של עירוב סגנונות שונים ויצירת מטבחים ייחודיים חסרי הגדרה ברורה בהרבה מטבחים.
    הכוונה היא לשילוב של חומרי גלם שונים במטבחים וחיבור ביניהם – מה שבעבר כלל לא היה מקובל.

 

אז מה למדנו ? מסתם חדר בבית – למרכז הבית

מסקירת התפתחות המטבח הזו, אנו למדים שהשינוי הבולט והעיקרי הקשור למטבח הוא הפיכתו מחדר לא מושקע וצדדי בבית – למרכז הבית.
בו גם מבשלים, גם נאספים בני משפחה, גם מקבלים אורחים וגם יכולים לעבוד או להכין שיעורי בית.
בשל התפיסה הזו, המטבחים מעוצבים כחללים פתוחים עם חלונות רבים ככל האפשר כדי להכניס כמה שיותר אור מבחוץ.
כל משפחה מתאימה לעצמה את סגנון המטבח המתאים לה ביותר הן מבחינת עיצוב והן מבחינה פונקציונאלית.
המטבחים מותאמים למנהגי האכילה והבישול של המשפחה ולצרכים התזונתיים שלה.
ניתן לראות סגנונות רבים של מטבחים: קלאסי, מודרני, כפרי, רטרו, אורבני-תעשייתי ועוד. לעיתים יש שילוב של אלמנטים מכמה סגנונות במטבח אחד.

 

מה צופן העתיד במגמת התפתחות המטבח כמרכז הבית?

  • המטבחים הולכים והופכים יותר ויותר מודרניים ומשוכללים עם דגש רב על הפונקציונאליות שלהם.
  • ישנה מגמה הולכת וגוברת של שימוש בשיטת “הבית החכם” המתבססת על שימוש בטכנולוגיות מודרניות.
    צפוי שככל שיעבור הזמן המטבח יהיה החדר הכי מתקדם טכנולוגית בבית עם מכשירים חכמים וטכנולוגיות חדישות שיהפכו את הבישול והאפייה לקלה ולמהירה.

חלק מהחידושים הינם: משטח אינדוקציה עם טאבלט שמובנה בו, יחידות גז שניתן לשנות את מיקומן על השיש, משטחים המחממים בעת נתינת פקודה דרך המערכת החכמה ועוד שכלולים רבים.

  • המקררים הולכים והופכים להיות גדולים יותר, משום שהמגמה שלהם היום היא להפוך למעין מזווה מקורה בנוסף להיותם מקררים רגילים. כמו כן, נוספות להם אופציות חדישות (כמו למשל יצירת קרח) שלא היו בעבר.
  • הולכת וגוברת המגמה להסתיר את המכשירים החשמליים השונים מאחורי חזיתות אינטגרליות, שדומות לחזיתות הארונות וכך לעצב את המטבח בקו נקי ואחיד.
  • קיימת השקעה רבה מציאת פתרונות אחסון למוצרי המזון ולכלים הרבים. חלק מהפתרונות לאחסון מתבססים על ארונות עם פתרונות אחסון חכמים, מגירות או ארונות מתחת לאי במטבח וכדו’.
  • כיום אין צבע שאינו פופולרי במטבחים – שחור, לבן, צבעים חזקים ודומיננטיים, צבעים רכים ושקטים וכדו’.
    לעיתים נראים מטבחים כפריים מעץ עם שילוב של חזיתות ארונות בצבעי פסטל או מטבחים שצבועים בשחור ואפור דרמטיים.
  • מתפתחת גם תשומת לב רבה לרצפת המטבח ולעיצוב רצפה מעניינת וייחודית, כמו: שילוב של אריחים עם דוגמאות שונות בין אריחים בצבע אחיד או עיצוב רצפה צבעונית למטבח בצבע אחיד.

 

נובו מטבחים – אצלינו תוכלו למצוא כל מטבח שתרצו

חברת נובו ידועה באיכות המטבחים הגבוהה והבלתי מתפשרת שלה ובקו המנחה שלה – להתאים כל מטבח לדרישותיו הייחודיות של כל לקוח.
עיצוב המטבחים של נובו בסגנונות השונים, חומרי הגלם האיכותיים וסטנדרט האיכות הבלתי מתפשר שלה – מיקמו אותה כאחת החברות המובילות בישראל לעיצוב מטבחים.

דילוג לתוכן