האבולוציה של המטבחים

תוכן עניינים

עיצוב המטבחים בארץ עבר שינוי גדול ומהותי במשך השנים.
מחדר מבודד וסגור ששימש אך ורק להכנת אוכל ולאכילה הוא הפך לחלל משפחתי ומרווח, שמרכז בו את כל בני המשפחה.
משימוש מגמתי וחד ממדי הפך המטבח לחלל רב תכליתי לאכילה, בישול, אירוח, למקום שניתן לעבוד בו או להכין שיעורי בית.
ובקיצור – למרכז הבית.
כיום, החלל הפתוח של המטבח משופע במכשירי חשמל מתקדמים, במשטחי עבודה מגוונים להכנת אוכל, בפתרונות אחסון חכמים ובשלל גדג’טים שעושים את השהייה בו נעימה וחווייתית.
בכתבה זו תוכלו לקרוא על האבולוציה שעברו המטבחים בישראל, בד בבד עם שינוי ההתייחסות לבישול ולהכנת האוכל.

האבולוציה של המטבחים

המטבח כחדר נפרד בבית

בעבר היה נהוג לעצב את המטבח בבית כחלל קטן המופרד משאר החדרים.
במטבח הייתה עקרת הבית מבשלת ומכינה את האוכל ומגישה אותו למשפחתה.
המטבח היה מעוצב באופן שמרני וצנוע, מיוצר מחומרי גלם פשוטים ועיצובו כלל לא היה מושקע.
עם השנים חלה אבולוציה בעיצוב המטבח ובהתייחסות אליו בהקשר לשאר חלקי הבית.
הקיר שהפריד בינו לבין שאר הבית הלך והונמך באופן הדרגתי עד שהוסר לחלוטין.
כך, החל להיווצר קשר בין המטבח לשאר חדרי הבית.

 

שלב הורדת הקיר המבדיל בין המטבח לחדרי הבית האחרים

החל משנות ה-70 החלו המעצבים לתכנן את המטבח בבתים כחלק משאר חלקי הבית, ע”י הורדת הקיר המפריד בינו לבין חלקי הבית האחרים.
תהליך זה החל בבתי יוקרה והתפשט לאחר מכן לכל סוגי הבתים.
כך החל המטבח להיות חלק אינטגרלי מעיצוב הבית ושטחו גדל.
בהמשך הוכנס לשימוש גם האי במטבח שסימן את קצה שטחו של המטבח.
האי היה מיוצר בתחילה רק משיש והפונקציה השימושית שלו הייתה שימוש בו כשולחן האוכל במטבח וגם לאירוח משפחה וחברים.
כך, החל המטבח להפוך יותר ויותר למרכז הבית ולמקום אירוח.

 

שינוי גודלו של המטבח

אם בעבר שטחו של המטבח היה בממוצע בין 3-4 מ”ר, כיום מטבח ממוצע יכול להגיע לשטח של  4-5 מ”ר ויותר.
עיצובו כיום כחלל פתוח מקנה תחושה שהוא גדול ומרווח אף יותר.

 

האבולוציה בהתייחסות אל האוכל

בעבר הייתה הסתכלות והתייחסות שונה גם למוצרי הבישול ולאוכל שנקנה.
ההיצע של המזון בארץ לא היה שופע ולכן היה נהוג לבשל בצורה צנועה ומחושבת.
בהרבה משפחות היה נהוג לבשל כל כמה ימים ולהכין אוכל חדש רק כשהמזון נגמר.
כמויות האוכל שנקנו היו פחותות בהרבה ממה שנהוג לקנות היום – הן בשתייה (לדוגמה: בקבוקי החלב הקטנים) והן בשאר מוצרי האוכל.
גם לא היה נהוג להקפיא מזון, אלא רק לאכול או לבשל אותו כשהוא טרי.
החל משנות ה-80 החל היצע האוכל והמוצרים בארץ לגדול משמעותית ועימו השתנתה גם צורת הבישול והכנת האוכל.
חברי המשפחה כולה החלו להשתתף בעבודות המטבח, כולל גברים ואף ילדים קטנים, שראו את הכנת האוכל כזמן איכות מהנה לבילוי עם ההורים.
כך הפך המטבח מחדר מבודד שרק אם המשפחה נמצאת בו, לחדר מרכזי בבית שכל בני המשפחה שותפים בו.
תוכניות הבישול הרבות שהחלו להיות משודרות בטלוויזיה הגבירו את הרצון של צעירים ומבוגרים כאחד ללמוד את רזי הבישול וברחבי הארץ החלו לצוץ בשלנים חובבים רבים.

 

בעקבות השינוי – רצון לעיצוב מטבח מותאם אישית

מכיוון שהמטבח הפך להיות פופולרי ואנשים פיתחו סגנונות עבודה וסגנונות בישול ייחודיים להם, החל להתעורר הצורך לעצב מטבחים מותאמים אישית.
כך החלו להתפתח סגנונות מטבח שונים, כגון: מטבחים כפריים, מטבחים בעיצוב מודרני, אורבני ועוד.
כיום, כשמשפחה מגיעה לבחור מטבח, היא שמה דגש רב על טעמה האישי, על אופי השימוש במטבח הנהוג בביתה, על תכיפות הבישול בו וכמובן – על עיצובו עד לפרטים הקטנים.
אנשים יודעים כיום לשים דגש גם על האביזרים הנלווים שהם זקוקים להם, כגון: עיצוב אי לאכילה ולהכנת אוכל, משטחי עבודה מסוגים שונים, סוגי כיורים וברזים, עיצוב ארונות ומציאת פתרונות אחסון חכמים.
שלא לדבר על שילוב טכנולוגיות חדישות ומכשירי חשמל מתקדמים בתכנון ועיצוב המטבח שלהם.

 

הפיכת המטבח לחלל נוח המייצר אווירה משפחתית

המעצבים מתכננים כיום את המטבחים כך שיהוו מקום נוח ופונקציונלי לעבודה בד בבד עם עיצובם כמקום מפגש לבני הבית בחיי היומיום והן לאירוח.
לשם כך, מתוכננים ומעוצבים במטבח מיטב השכלולים הטכנולוגיים (מגירות הנשלפות בלחיצה, גישה נוחה לארונות, שליפת מוצרי חשמל מתוך ארונות וכדו’), מותקנת בו טלוויזיה, התאמת הריהוט לכיסאות הנוחים לישיבה ממושכת, עיצוב אי לעבודה במחשב, מקום להכנת שעורי בית, להכנת אוכל יחד ועוד.
בשל העובדה שכל בני הבית שותפים להכנת האוכל השהות במטבח הפכה לסוג של בילוי משפחתי.
לכן, מושם דגש על עיצוב חלל פתוח, גדול, נעים לשהייה ומזמין לשהות בו מעבר לאכילה עצמה.

דילוג לתוכן