טעויות נפוצות בתכנון של מטבחים וכיצד להימנע מהן

תוכן עניינים

תכנון מטבחים הינו תהליך מורכב שדורש מחשבה רבה והתאמה לסגנון החיים הייחודי של כל משפחה ולצריכה האינדיבידואליים.
טעויות בתכנון המטבח עלולות לפגוע ביעילות העבודה במטבח ולגרום לחוסר נוחות בעבודה בו.
בכתבה זו נסקור את הטעויות הנפוצות ביותר בתכנון מטבחים ונציע טיפים מעשיים לתכנון מיטבי של המטבח.

טעויות נפוצות בתכנון מטבחים וכיצד להימנע מהן

מיקום לא נכון של מכשירי חשמל

  • מיקום תנור האפיה קרוב מדי למקרר – מומלץ לשמור על מרחק של לפחות 30 ס”מ בין התנור למקרר.
  • מיקום המקרר רחוק מדי מאזורי העבודה המרכזיים במטבח –
    מומלץ למקם אותו קרוב לאזור שבו מבשלים ולמשטח העבודה המרכזי, כדי שהגישה אליו תהיה נוחה.
  • מיקום הכיריים רחוק מדי מהכיור – עלול להקשות על שטיפת ירקות או סירים תוך כדי בישול.
    מומלץ למקם את הכיריים קרוב לתנור – כמטר עד מטר וחצי אחד מהשני.
  • מיקום מדיח כלים רחוק מהכיור – מומלץ למקם את המדיח קרוב לכיור, כדי להקל על הכנסת הכלים למדיח ושטיפתם לפני זה.
  • מיקום התנור או המיקרוגל במקום לא נגיש – מומלץ למקם אותם בגובה העיניים כדי לאפשר גישה נוחה.

חוסר בשטחי אחסון

  • מחסור בארונות ייעודיים לסירים, מחבתות, תבלינים ולכלים שימושיים יומיומיים – מומלץ לעצב פתרונות אחסון לפי סוג הפריטים, צורתם וגודלם.
  • הצבת כלי מטבח ותבלינים רחוק מאזורי העבודה – מומלץ למקם אותם ליד אזור השימוש בהם.
  • תכנון לקוי של ארונות עליונים – מומלץ לנצל כמה שאפשר את גובה המטבח ולאחסן בגובה כלים שאינם בשימוש יומיומי.
  • תכנון לקוי של ארונות תחתונים – מומלץ לתכנן בהם מגירות נשלפות ומדפים.
  • חוסר ניצול פינות המטבח – מומלץ לתכנן בפינות מנגנוני אחסון מתקדמים, כגון: קרוסלות או מדפי אחסון ייחודיים.
  • אי השארת מקום לאחסון ציוד עתידי – לתכנן גם מקום אחסון לפריטים שיתווספו בעתיד.
  • התקנת מדפים עמוקים בארונות שאינם נגישים – מומלץ לתכנן מדפים לא עמוקים וכן מגירות נשלפות.

תאורה לא מספקת

  • חוסר ניצול של התאורה הטבעית בעקבות תכנון חלונות קטנים מדי או חסימת האור הטבעי ע”י ארונות או מדפים – לחשוב מראש על תכנון מיקום החלונות כך שיאירו אזורים מרכזיים במטבח ולוודא שאין חסימות לכניסת אור טבעי.
  • מיקום לא נכון של גופי תאורה – לא להסתמך רק על תאורה מרכזית במטבח. מומלץ לתכנן תאורה ממוקדת לכל אזור עבודה.
  • בחירת גוון תאורה לא מתאים – מומלץ להשתמש בתאורה בגוון ניטרלי הדומה לאור יום טבעי.

מרווחים צרים מדי בין האלמנטים

  • מיקום הכיור, הכיריים והמקרר קרובים מדי או רחוק מדי זה מזה אינו יעיל – מומלץ לשמור על מרחק של כ-120-90 ס”מ בין כל אלמנט.
  • תכנון מעברים צרים בין הארונות, מכשירי החשמל או האי.
    מומלץ להקפיד על רווח של לפחות 90 ס”מ בין האלמנטים.
  • מרווח לא מספיק ליד התנור והמקרר שאינו מאפשר פתיחה וסגירה מלאים.
    מומלץ להשאיר למקרר מרווח של לפחות 30 ס”מ.
  • רווח צר מדי בין הכיריים לכיור – מומלץ להשאיר מרווח של
    כ-60 ס”מ בין הכיריים לכיור.
  • אין מרווח מספיק לפתיחת מגירות ודלתות של ארונות.

 בחירת חומרי גלם בלתי מתאימים למטבחים

  • בחירת משטחי עבודה שמחומר גלם שאינו עמיד בפני שריטות, חום ולחות – מומלץ לבחור במשטחים עמידים ואיכותיים כמו קוורץ, גרניט או משטח סינתטי.
  • שימוש בעץ טבעי הנוטה לספוח מים ולהתנפח בקרבת הכיור והמדיח – מומלץ לבחור בפולימר, פורמייקה איכותית או חומרים עמידים ללחות.
  • בחירת ריצוף לרצפה שכתמים נראים עליו בבירור והוא אינו עמיד נגד החלקה – מומלץ לבחור ריצוף עמיד (למשל: גרניט פורצלן), שאינו סופג כתמים בקלות ואינו מחליק.
  • בחירת חיפוי לא מתאים לקירות המטבח – מומלץ לבחור חיפויי קיר חלקים, נוחים וקלים לניקוי.

תכנון לא נכון של נקודות חשמל במטבחים

  • אין מספיק שקעי חשמל – מומלץ שיהיו כמה שיותר שקעים בעיקר באזורי העבודה במטבח וליד מכשיר חשמל קבועים.
  • תכנון והתקנה של נקודות חשמל שאינם יכולים להתמודד עם מתח חשמלי גבוה – מומלץ להתקין תקעים בעלי מתח גבוה למכשירים עם צריכת חשמל גבוהה.
  • תכנון שקעי חשמל במקומות שאינם נוחים לשימוש –
    מומלץ שכל השקעים יהיו נגישים ומותקנים בגובה נוח.
  • התקנת שקעי חשמל שאינם מוגנים מפני רטיבות ליד אזור הכיור – מומלץ להתקין שקעי חשמל עם כיסוי מגן באזור רטוב.

חוסר באוורור מספיק במטבחים

  • אין מספיק חלונות במטבח או שהחלון קטן מדי – מומלץ לתכנן את המטבח עם כמה שיותר פתחי אוורור או להתקין בו ונטה (מאוורר חשמלי).
  • כשאין במטבח קולט אדים – מומלץ להתקין קולט אדים בעל יכולת שאיבה המותאמת לגודל המטבח, עם יציאה החוצה או עם פילטרים איכותיים.

טיפים לתכנון נכון של מטבחים

  • זכרו את “השילוש הקדוש” – כיור, כיריים ומקרר – שלושת אזורי השימוש העיקריים במטבח.
    כדי למקסם את יעילותם וליצור מרווח עבודה נוח במטבח מומלץ למקם אותם במרחק של 90-120 ס”מ זה מזה.
  • השקיעו מחשבה לגבי שטחי האחסון, כולל אזורי אחסון ייעודיים וגישה נוחה אליהם.
    מקמו את הפריטים היומיומיים במקומות שקל להגיע אליהם.
  • תכננו פתרונות אחסון חדישים ומתוחכמים ונצלו היטב גם את הפינות.
  • בחרו עבור משטחי העבודה וחזיתות הארונות חומרי גלם עמידים ללחות, חום ושריטות.
  • מקמו את משטחי עבודה בגובה נוח לשימוש – בין 85-95 ס”מ מהרצפה.
  • וודאו שהתאורה במטבח תהיה פונקציונלית ומתאימה בעיקר באזורי העבודה.
  • וודאו שיש מספיק שקעי חשמל, שהם מותקנים במיקומים נכונים ושיש מספיק מרווח סביב כל מכשיר חשמלי.

לסיכום,
תכנון מטבחים הינו משימה מאתגרת, אך אם ידע נכון ניתן להימנע  מטעויות נפוצות כדי לתכנן ולעצב מטבח נוח, פרקטי ובטוח לשימוש.

דילוג לתוכן