כיצד לתכנן ולעצב מטבח פונקציונאלי

תוכן עניינים

עיצוב ותכנון מטבחים מקצועי וחכם עושה את כל ההבדל בין מטבח שהעבודה בו מסורבלת ולא נוחה לבין מטבח יעיל, פונקציונלי ונוח.
המטרה בתכנון חכם ויעיל של מטבחים היא לשלב בין הצד האסתטי של המטבח לבין הצד הפונקציונלי שלו – לרווחת המשתמשים בו.

להתאים את צבעי המטבח לגודלו

במטבחים שהחלל בהם קטן מומלץ להשתמש בצבעים בהירים, היוצרים  אשליית מרחב ומאירים את המטבח (בניגוד לצבעים כהים הגורמים לתחושה של הקטנת המרחב).
מומלץ גם לתכנן בו חלונות גדולים שיכניסו אור טבעי.

לתכנן משטחי עבודה פונקציונליים

למשטחי העבודה במטבחים יש חלק חשוב ביותר בפונקציונליות של המטבח. תכנון נכון שלהם משדרג את זרימת העבודה במטבח.

המשטח שבין הכיור לכיריים – חשוב שאורכו יהיה לא פחות מ-90 ס”מ, כדי שיהיה אפשר לעבוד עליו בצורה נוחה.
מומלץ שהכיור והכיריים ימוקמו על אותו משטח שיש לייעול העבודה במטבח ולשמירה על הניקיון בו.

משטחי הנחה – שיהיה לכם במטבח לפחות משטח הנחה אחד: ליד המקרר ואם יש מקום גם ליד לתנור. על המשטח הזה ניתן להניח את הקניות, לשים מוצרים לאחר הוצאתם מהמקרר, להכניס תבניות עם אוכל לפני שמכניסים אותן לתנור וכדו’.

אי במטבח – מומלץ להתקינו רק אם יש מרחק של 120 ס”מ בין קצה האי לבין משטח השיש.
האי הינו פתרון מצוין לאכילה, להכנת אוכל, לישיבה יחד עם בני המשפחה או חברים, להכנת שיעורים וכדו’.

  לתכנן מעברים כמה שיותר רחבים כדי שיאפשרו תנועה נוחה במטבחים

מטבח פונקציונלי הוא מטבח שקל ונוח לנוע בו בין אזוריו השונים.
לכן מומלץ, לתכנן שהמעברים במטבח יהיו לפחות ברוחב של מטר.

 

להתאים בין האזור במטבח לבין הפונקציה שהוא ממלא

לדוגמה:
למקם את אזור האחסון – ליד המקרר והמזווה.
למקם את אזור הניקיון – ליד הכיור והמדיח
למקם את אזור הבישול והאפייה – בין הכיור לכיריים.
בכל אזור כזה במטבח מומלץ לשים במגירות ובארונות את המוצרים/כלי המטבח/ כלי הבישול הרלוונטיים לייעודו.

תכנון מדפים מאחורי הכיריים

במדפים מאחורי הכיריים ניתן למקם את המוצרים והאביזרים שהכי משתמשים בהם לבישול או אפיה – זאת במקום לחפש אותם בתדירות רבה במגירות או בארונות.
למשל: תבלינים שימושיים, רטבים, כלי בישול וכדו’.
אפשר לתכנן גם מתלה לסירים ולמחבתות באזור הכיריים.

תכנון משטחי עבודה או כלי אוכל לנוחיות הילדים

ניתן לתכנן משטחי שיש נמוכים או אזורי אחסון נמוכים לכלי אוכל המיועדים לילדים – כדי שיהיה להם נוח להכין לעצמם אוכל או לקחת כלים ללא עזרה מההורים.
את הדברים שרוצים להרחיק מהילדים – כמו סכינים חדים, כלי זכוכית וכדו’ – ניתן למקם בארונות הגבוהים.

התאורה במטבחים

התאורה הינה חשובה ביותר לשימוש יעיל ונוח באזורי המטבח השונים.
חוץ מתאורת התקרה שמומלץ שתהיה בהירה, כדאי להתקין תאורה ממוקדת למשטח השיש, לאי, לאזור הכנת האוכל וכדו’.

 

התאמת מוצרי החשמל לתכנון המטבחים

זהו טיפ חשוב מאד, מכיוון שאנו צריכים להיות בטוחים שיש לנו מיקום מדויק לכל מכשיר חשמלי.
חשוב לדעת מה הגודל של המקרר, מדיח הכלים וכדו’ שאתם צריכים לרכוש כדי שיתאימו באופן מושלם לתכנון.

לקחת בחשבון שיהיו מספיק שקעי חשמל במטבחים

אנו משתמשים בהרבה מכשירי חשמל במטבחים ולכן צריך לתכנן באזורי המטבח השונים – מעל ומתחת לשיש – מספיק שקעי חשמל.
חלק מנקודות החשמל תהינה בשימוש תמיד (כמו אלו של המקרר, התנור, המדיח) וחלק יהיו שקעי חשמל המיועדים להפעלה
נקודתית – כמו הפעלת מיקסר או טוסטר.
בכל מקרה – תכננו כך שלא ייחסר.

תכנון מקומות אחסון

תמיד יש תחושה שאין מספיק מקומות אחסון במטבחים.
לכן, בעת עיצוב מטבחים נסו ליצור כמה שיותר מקומות אחסון וחישבו גם על מקומות אחסון מקוריים, כגון: מתחת לאי במטבח.
תכנון מקומות האחסון צריך להיות מותאם לאופי ההתנהלות של המשפחה במטבח. לדוגמה: משפחה המבשלת הרבה צריכה הרבה מקומות אחסון לכלי בישול ולכלי אוכל.
משפחות הנוהגים לרכז קנייה גדולה פעם בכמה זמן – משפחה כזו זקוקה למזווה גדול לאחסון המוצרים.

לסיכום,

אם אתם מתכננים מטבח חדש או משפצים מטבח קיים – ניתן להשתמש בטיפים חשובים אלו כדי להפיק את המקסימום משטח המטבח הנתון לצרכי המשפחה ולעבודה יעילה ונוחה במטבח.

דילוג לתוכן