מטבחים בסגנון ארגונומי

תוכן עניינים

מטבחים ארגונומיים מתמקדים בנוחות המשתמש ובשמירה על יציבותו ומערכת השלד שלו, במיוחד הגב.
לכן, כל אפיוני המטבח הזה מתבססים על תכנון נכון של האלמנטים השונים בו, כדי ליישם את הרעיון הזה בצורה הטובה והיעילה ביותר.
המטרה היא לאפשר למשתמשים במטבח להפיק ממנו את המיטב ביעילות, בנוחות ותוך שמירה על בריאותם וזאת – מבלי להתפשר על עיצוב מושלם..

מטבחים ארגונומיים

מהו מטבח ארגונומי?

ארגונומיה היא ענף בעולם העיצוב שמתמקד בקשר שבין האדם למוצרים ולחפצים שהוא משתמש בהם בתחומים שונים בחייו.
את נושא הארגונומיה לקחו המעצבים גם לתחום של עיצוב ותכנון מטבחים, מתוך מטרה לתכנן מטבח שיהיה כמה שיותר נוח לשימוש מבחינת גוף האדם, שמירה על בריאותו ונוחותו.
כשמתכננים מטבח מתוך נקודת מוצא של הארגונומיה, מתכנן המעצב חלל מטבח שבו נוח לנוע תוך כדי עבודה ולהכין את הארוחות ביעילות, בנוחות וללא מאמץ גופני מיותר.
כך, שניתן לומר, שמטבח ארגונומי מתמקד בעיקר בחוויית השימוש החיובית של המשתמש במטבח, יחד עם הקפדה על אסתטיקה ופרקטיות.
אפיוני המטבחים הארגונומיים הינם דומים, אולם כל מטבח הינו קצת שונה בשל  הדרישות והאפיונים השונים של המשתמשים בו.
הוא משלב יופי ואסתטיקה יחד עם התחשבות במשתמשים ומציאת פתרונות יעילים עבורם.

 

יתרונותיו של מטבח ארגונומי

  • המעצב מתכנן את המטבח הארגונומי מתוך תשומת לב מיוחדת לאזור שבו נעשית רוב העבודה במטבח, דהיינו: בשטח שבין הכיריים, הכיור והמקרר.
    החלל הזה חייב להיות נוח לעבודה, הטווחים בין שלושת האלמנטים הללו צריכים להיות קצרים ככל האפשר כדי להגדיל את הפונקציונאלית של המטבח ואת נוחות ויעילות העבודה.
    המטרה – מניעת עומס על מערכת השלד והשרירים.
  • מגביר את הפרודוקטיביות במטבח ומשפר את איכות העבודה – כשמתאפשרת עבודה במטבח ביציבה טובה ובפחות תנועה ומאמץ.
  • עובדים במטבח פרטי וכן עובדים במטבח ציבורי הנמצאים בסביבה של מטבח ארגונומי הינם עובדים מרוצים יותר, פחות מתלוננים על בעיות גב, פחות נעדרים מהעבודה ויש להם יותר מוטיבציה לעבוד.
  • בתכנון המטבח הארגונומי מתאימים את גובה כל האלמנטים לגובהם של המשתמשים במטבח ואף מתחשבים בעובדה אם הם ימניים או שמאליים.

איפיוני המטבח הארגונומי

  • משטח העבודה – משטח העבודה ממוקם בין הכיור לכיריים, כי שם בדרך כלל מתבצעות כל עבודות הבישול והכנת האוכל.
    המטרה במטבח ארגונומי היא לתכנן משטח גדול ככל האפשר (מומלץ לא פחות מ- 60 ס”מ), תוך התחשבות בגודל נתוני החלל הקיים.
  • הכיור והכיריים מתוכננים בדרך כלל על משטח אחד ליצירת נוחות עבודה טובה עד כמה שאפשר.
  • מיקום מוצרי החשמל – מדובר על מכשירים קטנים הנמצאים על השיש, כגון: טוסטר, מכונת קפה, מעבד מזון וכדו’.
    העיקרון הוא למקם אותם על השיש בצורה שתהיה נגישה וקלה ושהם ישתלבו בעיצוב המטבח ללא תפיסת מקום נרחב. במטבח ארגונומי ישנה עדיפות למקם את חלק מהמכשירים הללו בתוך ארונות ורק את המכשירים הפולטים חום או אדים להשאיר על השיש.
    ניתן גם לתכנן על השיש ארונות תריס, שבתוכם ימוקמו מכשירי החשמל הללו.
  • ארונות עליונים – מומלץ לבדוק את גובהם של בני הבית בעת תכנון מיקום הארונות העליונים, כדי לוודא שהגישה לכלים המאוחסנים תהיה נוחה וקלה.
    כמו כן, נהוג להשאיר מרווח של כ-50 ס”מ בין הארונות העליונים למשטח העבודה.
  • מיקום המיקרוגל – בדרך כלל מעל התנור בגובה, מסיבות בטיחותיות ובשל הנוחות ואף פעם לא מתחת לשיש.
    בדרך כלל הוא ממוקם בתוך ארון ולא תופס מקום על השיש.
  • מיקום מדיח הכלים – בצמוד לכיור ולא בין הכיור לכיריים, שלא יפריע למשטח העבודה כשהוא פתוח ושיהיה קל להכניס ולהוציא ממנו את הכלים.
    המטבח הארגונומי מתחשב בצד הדומיננטי של האדם, כך שאם הוא ימני – המדיח יוצב מימין לכיור, ואם הוא שמאלי – הוא יוצב משמאל לכיור.
  • תאורה – במטבח ארגונומי מותקנת תאורה טובה ויעילה בכל אזורי המטבח כדי למזער את הסיכון לתאונות.מעל אזור הבישול צריך להיות אור ממוקד ובהיר שיאפשר ראייה טובה של מה שמתבשל. מומלץ להתקין מעל למשטחי העבודה נורות לד קטנות.
  • רצפה – מומלץ במטבח הארגונומי להתקין רצפה רכה וקפיצית שסופגת זעזועים ומספקת תמיכה טובה לרגליים בעת עמידה ממושכת.
דילוג לתוכן